Németország migránsokat küld vissza Ausztriába

Németország visszafordítja Ausztria felé azokat a migránsokat, akiknek nincsenek érvényes dokumentumaik és nem Németországban akarnak menedékkérelmet benyújtani. Január elseje óta napi 200 embert küldtek vissza.

A dublini szabályozás értelmében európai uniós tagállam csak akkor vesz fel menekülteket, ha azok az érintett tagállamban akarják benyújtani menedékkérelmüket. Azonban ha a migránsok egy másik EU-tagállamban kívánnak menedéket kérni, így például Svédországban, akkor a német hatóságok nem engedik őket tovább utazni - olvasható a Die Welt című német lapban.

A szilveszteri, kölni események után Angela Merkel szigorúbb fellépést ígért a bűnelkövető menekültekkel szemben, és felgyorsította a kiutasításukat. Ennek a folyamatnak a része az is, hogy visszafordítják a Skandinávia felé tartó migránsokat, akik nem Németországban akarnak menedékkérelmet benyújtani.

Olyan embereket küldenek vissza Ausztriába, akik nem Szíriából érkeztek és emiatt nem kapnának menedékjogot. Az osztrák rendőrség szerint az érintettek többnyire Afganisztánból, Marokkóból és Algériából származnak. A német hatóságok naponta körülbelül 200 embert fordítanak vissza,. de többségük a kiutasítás után újra próbálkoznak a határátlépéssel.

Kapcsolódók

Kimaradt?