Börtönbüntetés várhat Krisztina spanyol hercegnőre

Példátlan botrány rengetheti meg a spanyol monarchiát: sikkasztás vádjával áll a bíróság előtt a trónutódlási rendben hatodik Krisztina hercegnő, az ügyészség nyolc éves börtönbüntetést kér ellene. A királyi családnak még egyetlen tagja sem volt vádlott a spanyol történelemben.

A hercegnőt sikkasztási csalásban való bűnrészességgel vádolják, a 18 vádlott között van a férje is. A vád szerint egy nonprofit sportalapítványon keresztül nyúlták le és próbálták tisztára mosni a közpénzeket, összesen több mint 6 millió euró értékben. A hercegnő a vád szerint személyes célokra is költött a pénzből: ruhákat vásárolt belőle, a család barcelonai házára fordította, valamint a hercegi pár gyerekének táncóráit fizette belőle. Krisztina hercegnő VI. Fülöp király nővére, Palma hercegnője. Férje (vagyis az uralkodó sógora) még komolyabb vádakkal néz szembe, őt elvileg akár 19 évre is ítélhetik – írja a BBC alapján az Index.

A vádlottak mindent tagadnak, védőik az ügy teljes ejtését kérik a bíróságtól. A majdani ítélettől függetlenül, a most hétfőn kezdődő per már önmagában is skandalum: a közhiedelem szerint súlyos korrupcióval fertőzött országban korábban nem nagyon lehetett elképzelni azt sem, hogy idáig eljut egy ehhez hasonló botrány, az alapítványos technikával fűszerezett hercegi sikkasztás pedig végképp bizarrnak hangzott volna sokáig egy rendes monarchiában.

Kimaradt?