Francia állampolgárságú dzsihadistákat ítéltek el Párizsban

A párizsi büntetőbíróság hat, illetve tíz évi börtönbüntetésre ítélt pénteken két francia állampolgárságú, Szíriában járt dzsihadistát. Az egyikőjük fél év után hazatért, a másik azonban továbbra is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet aktív tagja.

A hazajött férfi – Zakaria Chadilira – esetében a bíróság enyhébb büntetést alkalmazott annál, mint amit az ügyészség kért. A vádhatóság hét év szabadságvesztés kiszabását kérte. Az ügyészek azt is indítványozták, hogy a büntetés első kétharmadát a bíróság nyilvánítsa úgynevezett biztonsági szakasznak, amikor az elítélt nem részesülhet semmilyen kedvezményben.

A bíró azonban biztonsági szakasz nélkül szabott ki hat évi börtönbüntetést. Ez azt jelenti, hogy a 28 éves férfi büntetésének egy része néhány hónap múlva elengedhető lesz. A bíró azzal indokolta a döntést, hogy a férfi hajlandó visszailleszkedni a társadalomba, „távolsággal kezeli” korábbi életét. Az ítélet azért enyhébb, hogy az integráció sikeres lehessen - derül ki az indoklásból.

A másik férfit Ziyeid Souiednek hívják. Őt távollétében ítélték el: tíz évet kapott. A férfi 22 éves, az utolsó hírek szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet rendfenntartó osztagánál dolgozik, és a külföldi dzsihadisták toborzásában vesz részt. A bíróság szerint a férfi különösen veszélyes. A két francia együtt indult Szíriába 2014 elején.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?