A chișinăui parlament egy hetet kapott arra, hogy többséget alkosson

Egy hetes határidőt adott Nicolae Timofti, Moldova Köztársaság elnöke a chișinăui parlamentbe bejutott politikai pártoknak arra, hogy hozzanak létre egy olyan működőképes parlamenti többséget, amely képes miniszterelnököt jelölni és annak bizalmat szavazni a törvényhozásban.

Az elnöki fellépés előzménye, hogy hétfőn határozatképtelenség miatt meghiúsult a moldovai parlament szavazása a Timofti által a kormányfői posztra jelölt Ion Sturza személyéről.

Mostani állásfoglalásában az elnök már nem nevezett meg egyetlen kormányfő-jelöltet sem, viszont arra kérte a parlamenti pártokat, hogy ne tekintsenek el attól, hogy az állampolgárok többsége nyugatbarát irányultságú kormányt szeretne - tájékoztat a Radio Chisinau.

A hétfői szavazáskor a határozatképességhez a 101 képviselő közül legalább 51-nek kellett volna részt vennie, ám az ülésteremben csak 47-en jelentek meg. Az öt parlamenti párt közül korábban a legnagyobb frakcióval rendelkező szocialisták, valamint a kommunisták jelezték, hogy bojkottálni fogják a miniszterelnök személyéről szóló voksolást. A szocialisták a nap folyamán több száz fős, előrehozott választást sürgető tüntetést rendeztek a parlament előtt.

A moldovai parlament október 29-én vonta meg a bizalmat Valeriu Strelet miniszterelnök júliusban hivatalba lépett Európa-párti koalíciós kormányától. A koalíción belüli feszültségek annak nyomán éleződtek ki, hogy – mintegy 260 millió dolláros korrupciós ügylet vádjával – őrizetbe vették Vlad Filatot, aki 2009 és 2013 között volt Moldova miniszterelnöke, a megbukott koalícióban is kormányzati szerepet vállaló liberális demokraták politikusaként. A kiterjedt bankcsalási eset a 2014-es választások előtt történt, és állítólag három bankot érintett, másfél milliárd dolláros összértékben.

Kapcsolódók

Kimaradt?