Biometrikus igazolványokat adnak a menekülteknek Lengyelországban

Több mint 15 ezer, biometrikus adatok rögzítését is lehetővé tévő menedékkérő-igazolványt gyártott a lengyel értékpapír-nyomda, ebből közel ötszázat ki is állítottak a menedékkérők nevére.

Kártya formájú, az ujjlenyomat, illetve más biometrikus adatok rögzítésére alkalmas chippel ellátott ideiglenes igazolványt állítanak ki Lengyelországban a nemzetközi védelemért folyamodók számára egy november eleji belügyminisztériumi határozat alapján. A fényképpel, aláírással is ellátott igazolvány a menedékjogi kérelem felülbírásáig érvényes - számolt be hétfőn az RMF FM lengyel rádió, melyet a lengyel belügyminisztérium is megerősített.

A lengyel menekülgyügyi hivatal 472 ilyen kártyát adott ki november 13. és december 10. között., idén összesen 11 ezer regisztrált menekült érkezett az országba, akik túlnyomó többsége ukrán vagy orosz állampolgár - ez 3 ezerrel több, mint 2014-ben. Összesen 346 menekültkérelmet bíráltak el idén, köztük szíraiakét is.

A lengyel hatóságok eddig is állítottak ki menedékkérő-igazolványokat, ezek azonban papíralapúak voltak, így könnyebben hamisíthatók, azonban a lengyel értékpapír-nyomda szóvivője, Pawel Prus szerint az új igazolványt rendkívül nehezen lehetne hamisítani. A lengyelekhez hasonló igazolványokat állít majd a német korány is. Németország a papíralapú, de a menekültügyben érintett hatóságok adatbázisait összekapcsoló igazolvány bevezetésével első lett volna az európai uniós országok közül. Lengyelország az utóbbi hónapokban 6,5 ezer menekült befogadására kötelezte el magát, ezeket a többi európai országoktól vállalná át a kötelező kvóták alapján.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter szerint az emberek befogadásakor nemzetbiztonsági szempontokat tartanak majd szem előtt, "nagyon sűrű szűrőt" alkalmazva.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?