Nem apad a menekülthullám Görögországban

Összesen 3467 ember ért partot vasárnap görögországi szigeteken, ami csak kismértékű csökkenést jelent az utóbbi hónapokban jellemző napi 4-5 ezer érkezőhöz képest. Bár korábban érkeztek hírek a Görögországba irányuló menekülthullám jelentős visszaeséséről, a legújabb adatok nem túl biztatóak, amire felhívták hétfőn a figyelmet uniós források is.

Szerintük a tagállamok elégedetlensége nő, ha Törökországnak az EU-val nemrég kötött megállapodás ellenére nem sikerül megfékeznie az unióba tartó menekültáradatot.

Hétfőn egy komphajó fedélzetén nagyjából 1550 migráns és menekült érkezett Athén kikötőjébe, Pireuszba. A görög parti őrség közlése szerint az égei-tengeri Leszbosz, Híosz és Számosz szigetéről gyűjtötték össze őket. Hétvégén csaknem 6 ezer illegális bevándorlót szállítottak Pireuszba.

A Frontex hétfőn a görög határokon megkezdte Poseidon Rapid Intervention fedőnevű bevetését, amely az eddigi Poseidon Sea missziót váltja fel. A 24 vesztyi macedón hírportál szerint az új küldetés 376 résztvevőjének feladata a migránsok kihallgatása, ujjlenyomatának levétele, valamint személyi okmányaik ellenőrzése lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?