Ukrajna válaszol az orosz embargóra

A kijevi parlament jóváhagyta csütörtökön, hogy a kormány válaszlépéseket tegyen az ukrán termékekkel szemben 2016. január 1-jével életbe lépő orosz embargóra.

A törvényt - amely engedélyezi a kormánynak, hogy kereskedelmi szankciókat és egyéb büntetőintézkedéseket vezessen be Oroszországgal szemben, válaszul Moszkva "diszkriminatív és barátságtalan" lépésére - a 450 fős parlament 291 szavazattal hagyta jóvá.

Az előterjesztést ismertetve Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök rámutatott arra, hogy a kereskedelmi embargó bevezetése már nem az első olyan lépés, amellyel Oroszország igyekszik akadályozni Ukrajna gazdasági fejlődését, és ez része a Moszkva által szisztematikusan gyakorolt nyomásnak. Ismételten hangsúlyozta, hogy Kijev kész megfelelő válasz adni. Az elfogadásra beterjesztett javaslat értelmében a kormány 2016. január 1-jétől hasonló korlátozásokat vezet be Oroszországgal szemben. Megvédjük Ukrajna belső piacát.

Az Európai Unió és Ukrajna között 2016. január 1-jétől lép életbe a szabadkereskedelmi megállapodás, ami után vámmentesen juthatnak Ukrajnába az uniós országokból származó termékek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök előbb a múlt héten aláírt egy rendeletet, amellyel kizárták Ukrajnát a volt szovjet köztársaságokat tömörítő szabadkereskedelmi övezetből, azaz az Ukrajna területéről érkező árukat a jövő év kezdetétől vámkötelesekké tették. Ezt követően viszont Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn már olyan rendeletet adott ki, amely szerint Oroszország kiterjeszti Ukrajnára a nyugati országokat sújtó élelmiszer embargót január 1-jétől.

Kapcsolódók

Kimaradt?