Szomáliában betiltották a karácsonyt

A szomáliai kormány szerdán betiltotta a karácsonyi és újévi ünnepségeket, arra hivatkozva, hogy azoknak "semmi közük az iszlámhoz".

Sheikh Mohamed Kheyrow, a szomáliai vallásügyi minisztérium vezetője a döntés bejelentésekor az állami rádióadónóva intett mindenkit a karácsony megünneplésétől. Közölte, hogy a minisztérium értesítette a rendőrséget, a belbiztonságot és a fővárosi hatóságokat a döntésről, és arra utasította őket, hogy akadályozzák meg a karácsony megünneplését.

"Ez vallási kérdés. A karácsony ünnepének és dobpergéseinek semmi köze az iszlámhoz"- fogalmazott a tárcavezető. Szomália lakosságának szinte teljes egésze muszlim vallású, ugyanakkor az évtizedek óta ingatag biztonsági helyzetű országban több ezer külföldi békefenntartó is állomásozik, köztük a többségében keresztény Burundi, Uganda és Kenya katonái is.

Szomália már a harmadik ország, amely az utóbbi napokban a karácsony megünneplésére vonatkozó tiltást jelentette be. Az előző nap a tádzsikisztáni iskolákban tiltották be a karácsony megülését, és Brunei hatóságai is közölték, hogy az idén szigorúan be fogják tartatni a keresztény ünnep tilalmára vonatkozó tavalyi rendelkezést. A délkelet-ázsiai muszlim szultánságbanötéves börtönbüntetés szabható ki a tilalmat megszegőkre.

Kimaradt?