Számos szervezet van, amely az Iszlám Állam helyébe léphet

Sok olyan szerevezet van, amely az Iszlám Állam veresége esetén kész lenne kitölteni a hátrahagyott űrt. Csak Szíriában legalább tizenöt ilyen dzsihadista csoport működik - állapította meg Tony Blair volt brit miniszterelnök kutatóintézete.

Az egykori munkáspárti brit kormányfő által működtetett alapítvány politikai-stratégiai kutatóműhelyének tanulmánya szerint ezeknek a csoportoknak több mint 65 ezer fegyveres tagja van, céljaik pedig azok, mint az Iszlám Államéi, vagyis határokon átnyúló iszlám államszervezetet akarnak létrehozni, és terrorcselekményeket terveznek a nyugati világban.

Az elemzés szerint a nyugati koalíció által az Iszlám Állam szíriai állásai ellen folytatott hadműveleteket stratégiai léptékű kudarc fenyegeti, ha a szövetségesek nem vesznek tudomást a többi dzsihadista csoportról, amelyek hasznot húzhatnak az Iszlám Állam vereségéből.

A tanulmány kitért arra is, hogy az azonosított iszlamista csoportok 65 ezer tagja közül 48 ezren négy olyan dzsihadista szerveződéshez tartoznak, amelyek egyenként is elég nagyok ahhoz, hogy országrésznyi területeket tarthassanak ellenőrzésük alatt, és megkísérelhessék egy iszlamista államszervezet kiépítését.

Kapcsolódók

Kimaradt?