Vízumkötelezettséget vezethet be Szíriával szemben Törökország

Német lapértesülés szerint Törökország vízumkötelezettséget ír elő a beutazó szíriai állampolgároknak, ezt Ahmet Davutoğlu török kormányfő jelentette be csütörtökön Brüsszelben az európai menekültválság témájában szervezett úgynevezett mini csúcson.

A török miniszterelnök egy brüsszeli megbeszélésen bejelentette, hogy január 8-tól a szíriai állampolgárok csak vízummal léphetnek be Törökországba  - írja online kiadásában a német Bild uniós forrásokra hivatkozva. Az uniós országok az EU-ba tartó menedékkérők számának jelentős csökkenését remélik az intézkedéstől.

A lap értesülése szerint Ahmet Davutoğlu azt is elmondta, hogy a török parti őrség hajlandó szorosabbra fűzni az együttműködést a görög parti őrséggel, hogy megállítsák a görög-török tengeri határon az EU-ba igyekvő menekülteket. Elmondása szerint a török parti őrség az idén 176 embercsempészt vett őrizetbe és 87 392 menekültet akadályozott meg abban, hogy átkeljen Görögország területére.

A Bild szerint a mini csúcson a korábbi hírekben szereplő nyolc helyett tíz uniós ország állam-, illetve kormányfője vett részt; Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország mellett Portugália és Szlovénia miniszterelnöke is csatlakozott a török kormányfővel folytatott megbeszéléshez.

Kapcsolódók

Kimaradt?