Összegyűjtik, megőrzik és digitalizáljak a párizsi merényletek emléküzeneteit

Összegyűjti, megőrzi és digitalizálja a párizsi terrortámadások nem hivatalos emlékhelyein hátrahagyott üzeneteket, verseket és gyermekrajzokat a Párizsi Levéltár.

Megőrzi a párizsi támadások helyszínein hagyott üzeneteket, rajzokat a Párizsi Levéltár. Az intézmény igazgatója, Guillaume Nahon szerint a november 13-i terrortámadásokat követő héten döntöttek a járókelők által elhelyezett papírdarabok megőrzéséről. A levéltár munkatársai csoportokban járják a helyszíneket, hogy összegyűjtsék az eső áztatta cetliket, kidobják az elszáradt virágokat, az elolvadt gyertyákat, és fényképekkel dokumentálják az emlékhelyek változását.

„Két célt próbálunk ötvözni: egyrészt, hogy gondozzuk ezeket az emlékhelyeket a gyász idején, másrészt, hogy megőrizzük a rövid levélkéket" - mondta Nahon.

A járókelők minden nap újabb és újabb üzeneteket hagynak hátra, amelyekben elvesztett szeretteikre emlékeznek, a párizsi életmódot ünneplik, és az Eiffel-torony, vagy épp a francia lobogó képét használják a béke szimbólumaként. A levélkék közt sok a gyermekrajz is. Immár több száz papírdarab szárad a Párizsi Levéltár termeiben. A cetliket penészgomba ellen kezelik és beszkennelik őket, hogy a kutatók és a nagyközönség számára is hozzáférhetőek legyenek egy készülő honlapon.

Az archívumnak ez az első ilyen típusú akciója. A Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni januári merényletet követően elhelyezett üzenetek többsége elveszett. A francia főváros most azon van, hogy összegyűjtsön néhányat az akkori üzeneteket megörökítő fényképekből.

Kimaradt?