Népszavazást tartanak a román többségű magyarországi Méhkeréken

Helyi népszavazást tartanak vasárnap a Békés megyei Méhkeréken arról, hogy a román nemzetiségi önkormányzat legyen-e a fenntartója a helyi általános iskolának.

Cserháti Tivadarné jegyző az MTI-nek elmondta: a román nemzetiségi települési önkormányzat tagjai kezdeményezték a helyi népszavazás kiírását. Ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, akkor a testület kezdeményezni fogja, hogy a 2016/2017-es tanévtől kezdődően vegyék át a Méhkeréki Román Nemzetiségi Kétnyelvű Általános Iskola fenntartói jogát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik).

Magyarország legnagyobb román többségű települése, 2001-ben a lakosság 74 százaléka vallotta magát románnak, 23 százaléka magyarnak.

A Wikipédia szócikke szerint az 1700-as évek elején Esterházy Pál Belényesből telepített be románokat a birtokára. A betelepülési hullám még a 18. században is folytatódott, így a század végére már közel kilencszázan laktak a faluban. A település a Trianoni békeszerződés előtt Bihar vármegye Nagyszalontai járásához tartozott, hozzá tartozik a Méhkerék–Nagyszalonta nemzetközi határátkelő.

Kimaradt?