Donald Trump: le kell állítani a muzulmánok belépését az USA-ba

Teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba Donald Trump, a legnagyobb támogatottságot élvező amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Trump helyi idő szerint hétfőn az amerikai sajtónak küldött állásfoglalásában azt írta, hogy "teljesen és mindenestül le kell állítani a muszlimok belépését az Egyesült Államokba", amíg nem tisztázódik, hogy mi zajlik az országban. Ezt azzal indokolja, hogy a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikaiak iránt.

A milliárdos kampánymenedzserét, Corey Lewandowskit arról kérdezték, hogy a Trump által felvetett beutazási tilalom kifejezetten a muszlim a bevándorlókra, vagy szélesebb körben, a diák- és turistavízummal rendelkező muzulmánokra is vonatkozna-e. Lewandowski csak annyit közölt, hogy "mindenkire".

Trump nyilatkozata összefügg a december 2-i San Bernardinó-i vérengzéssel. A 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook 14 embert megölt, 21-et pedig megsebesített a dél-kaliforniai város megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd a rendőrök őket is lelőtték. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam ihlette, de erre egyelőre nincs bizonyíték.

Semmit nem tanultunk a történelemből?

Nihad Awad, az Amerikai-Iszlamista Kapcsolatok Tanácsának elnöke hétfőn reagált az elhangzottakra. Arra emlékeztetett, a szeptember 11-i terrortámadások után az amerikai muzulmánok az elsők voltak, akik sírtak és gyászoltak, ugyanakkor közülük is kerültek ki áldozatok.

Az Islzám Állam éppen azt akarja, hogy megossza az amerikaiakat, holott éppen az IÁ a között ellenség - tette hozzá. Úgy fogalmazott, Trump retorikája a náci Németország zsidók elleni megnyilvánulásaihoz hasonlít. "Semmit nem tanultunk a történelemből?" – tette fel a kérdést.

Kapcsolódók

Kimaradt?