Megölték az Iszlám Állam egyik vezetőjét

Egy amerikai légicsapás végzett az Iszlám Állam egyik rangidős vezetőjével Líbiában. 

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik rangidős vezetőjét megölték Líbiában - erősítette meg Jeff Davis százados, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője hétfőn. Az Abu Nabil néven ismert terrorista november 13-án vesztette életét egy amerikai légicsapásban a líbiai Dernában.

The Washington Post amerikai napilap úgy tudja, hogy Nabil korábban Irakban rendőrként szolgált, illetve hosszú ideig tevékenykedett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet sorában is.

2014-ben Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezérének utasítására Líbiába ment, hogy ott kiépítse a dzsihadista csoport helyi szervezetét. A Pentagon értesülései szerintNabil szerepelt a dzsihádíisták egyik februári videoüzenetében is,amelyben a szervezet líbiai kopt keresztények kivégzését mutatta be.

Az al-Shabaab vezetőjével is végeztek

A szóvivő ugyancsak megerősítette, hogy az al-Kaidához köthető szomáliai al-Shabaab iszlamista terrorcsoport egyik vezetőjével is végeztek egy másik légi csapással december 2-án. A Pentagon ezt a személyt Abdar-Rahmán Szandhereként nevezte meg, aki "Ukas" néven is ismert.

A szóvivő szerint ezzeljelentős csapást mértek a terrorcsoportra,amely az utóbbi években számos véres támadást követett el Szomáliában és Kenyában.

Kapcsolódók

Kimaradt?