Nem küld szárazföldi alakulatokat Szíriába a NATO

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) nem küld szárazföldi csapatokat Szíriába - jelentette be egy svájci lapinterjúban Jens Stoltenberg. A főtitkár a helyi alakulatok erősítését javasolja a konfliktus megoldására. A helyiek megerősítése az egyetlen megoldás, még ha nem is lesz egyszerű - hangsúlyozta. 

A NATO kizárta annak lehetőségét, hogy szárazföldi harcoló alakulatokat küldjön Szíriába - emelte ki egy svájci lapnak adott interjújában Jens Stoltenberg. A főtitkár aláhúzta, a katonai szövetség a helyi erők támogatását javasolja a konfliktus megoldásában. 'A szárazföldi csapatok telepítése nem része a NATO szíriai stratégiájának' - idézte a Tages-Anzeiger cikkét a Reuters. 

'Az Egyesült Amerikai Államok mindössze néhány különleges alakulatot küldött a régióban. Ezek a csapatok azonban inkább a helyi erőknek segítenek. A helyiek megerősítése az egyetlen megoldás, még ha nem is lesz egyszerű' - hangsúlyozta. Stoltenberg rámutatott, a konfliktus nem a nyugat és az iszlám világ összecsapása, hanem harc a radikalizmus és a terrorizmus ellen. 'A muszlimok a háború frontvonalán vannak. A legtöbb áldozat, valamint az Iszlám Állam ellen harcolók is közülük kerülnek ki' - mutatott rá. 

A főtitkár kiemelte, a NATO segíteni fogja a török légierő fejlesztését. A szövetség még karácsony előtt elfogad egy csomagot, amely a török államot támogatja. Az orosz-török ellentétek kapcsán a nyugalom fontosságát hangsúlyozta a politikus. 'Nagyon fontos, hogy csökkentsük a két állam közötti feszültséget, továbbá, hogy a jövőben megakadályozzuk az ehhez hasonló baleseteket.' 

Kapcsolódók

Kimaradt?