Elmarad a karácsonyi mise egy katolikus iskolában a más vallású diákok iránti tiszteletből

Nem mutatják be a karácsonyi misét a más vallású és a nem hívő tanulók iránti tiszteletből az észak-olaszországi Monza városának egyik katolikus szakközépiskolájában  - írta a Corriere della Sera olasz napilap csütörtökön. 

A döntést az oktatási intézmény igazgatója hozta a más vallású diákok "diszkriminációjának" elkerülésére. Arról a miséről van szó, amelyet a téli szünet előtti utolsó napokban az iskola tanáraival és tanulóival közösen szoktak tartani. A mise helyett imatalálkozót rendeznek mindenkinek saját imáival és ünnepi énekeivel. 

Az intézmény pedagógusai szerint a mise eltörlése az iskola katolikus identitásáról való lemondással egyenlő. Hozzátették, hogy az elmúlt években minden diák részt vett a misén és ez sohasem okozott problémát, ahogyan az osztálytermek falán levő feszület sem. Marco Oneta plébános elmondta, hogy a szentmise és az oltáriszentség szertartása "túl erős" lett volna a nem keresztény diákok számára. Az oktatási intézmény másik négy iskolájában ugyanakkor bemutatják a karácsonyi misét. 

Az idei karácsonyi koncert és a hagyományos ünnepi dalok betiltása az iskolaigazgató lemondásához vezetett a szintén lombardiai Rozzano állami általános iskolájában, ahol a feszület sem maradhatott az osztályokban. Itt a szülők és az olasz politika tiltakozása az igazgató távozásához vezetett.  

A szardíniai Sassari egyik köziskolája sem kért a helyi püspök karácsony előtti látogatásából arra hivatkozva, hogy a 250 kisdiák majdnem fele nem keresztény. 

A mintegy hétmillió olaszországi általános iskolás, gimnazista és szakközépiskolai tanulóból több mint 800 ezer bevándorló családból származik, akiknek 52 százaléka már Olaszországban született. 300 ezer a muzulmán diákok száma, akik 2008-ban még 81 ezren voltak. Az olaszországi tanulók több mint 90 százaléka az állami iskolákban is részt vesz a fakultatív hittanórán. 

Kimaradt?