Montenegró lehet a NATO 29. tagállama

A NATO szerdán hivatalosan meghívta 29. tagállamának Montenegrót, miután Jens Stoltenberg főtitkár a külügyminiszterek beleegyezését kérte a balkáni ország csatlakoztatásához Brüsszelben. 

Stoltenberg elmondta, hogy a döntéssel megkezdődhetnek a tárgyalások az egykori jugoszláv tagköztársaság belépéséről. 

"Ez csak az út kezdete. Montenegrónak folytatnia kell az intenzív reformokat, például a korrupció elleni harc terén, továbbá meg kell erősítenie a NATO-csatlakozás folyamatának társadalmi támogatottságát" - fogalmazott a főtitkár. 

A hidegháború vége óta a NATO Egyesült Államok vezette katonai tömbje Oroszország tiltakozása ellenére 12 új taggal bővült, elsősorban a közép- és kelet-európai volt szocialista országok csatlakozásával. A szövetséghez legutóbb, 2009-ben Horvátország és Albánia csatlakozott.

Szijjártó: Montenegró megérdemelten kapott meghívást

Történelmi jelentőségű Montenegró NATO-meghívása és a csatlakozási tárgyalások megindítása, amelyhez Magyarország sokban járult hozzá podgoricai NATO-összekötő követsége révén - nyilatkozott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a NATO kétnapos brüsszeli külügyminiszteri értekezletének második napján, szerdán.

Montenegró megérdemelten kapta a NATO-meghívást, amely összhangban van a NATO és Magyarország érdekeivel. A meghívással a szövetség elismeri Montenegró elmúlt években nyújtott teljesítményét, hiszen a közös NATO-akciókban nagy szerepet vállalt - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kimaradt?