Aláírásgyűjtés indul az Orbán-kormány ellen Európában

Nyilvántartásba vette hétfőn az Európai Bizottság az "Ébredj, Európa" nevű polgári kezdeményezést, amely a hetes cikk szerinti eljárás megindítását célozza Magyarország ellen – értesült az Eurológus.

Az Európai Bizottság politikai vezetőtestülete, a biztosok kollégiuma már múlt kedden megvitatta, hogy befogadható-e egy hasonló kezdeményezés, és arra jutottak, hogy igen. A hetes cikk szerinti eljárás azt jelenti, hogy az Európai Bizottság megvizsgálhatja, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja-e az alapvető európai értékeket munkája során.

Addig azonban legalább hét tagállam egymillió állampolgárától kell aláírást begyűjteniük a kezdeményezőknek, amire egy évük van. A támogató nyilatkozatok ellenőrzésére további három hónap áll rendelkezésre, majd ha az aláírások hitelesnek bizonyulnak, a szervezők az Európai Bizottság elé terjeszthetik az Orbán-kormánnyal szembeni kifogásukat, illetve lehetőséget kapnak rá, hogy az Európai Parlament nyilvános meghallgatásán ismertessék a kezdeményezést.

A kezdeményezést a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció jegyzi. Közölték, azért indítják az akciót, mert attól tartanak, hogy más országokra is átterjed "az a fajta politizálás, ahogyan a magyar kormány eltávolodik az európai alapértékektől".

Nem valószínű, hogy az akcióval célt érnek, mivel eddig ötven polgári kezdeményezésből három esetben jutott el addig az ügy, hogy az Európai Bizottság egyáltalán hivatalosan állást foglaljon.

Kimaradt?