Hollande szerint Németország vállalhatna nagyobb szerepet az Iszlám Állam ellen

Francois Hollande francia államfő azt kérte szerdán Németországtól, hogy vállaljon nagyobb szerepet az Iszlám Állam elleni katonai fellépésben Szíriában és Irakban. Egyben sürgette, hogy ne mossák össze a menekülteket és a terroristákat.

Azt szeretném, ha Németország jobban elkötelezné magát az Iszlám Állam elleni harcbanSzíriában és Irakban. Nagyon figyelmes leszek arra, amit erről a kancellár fog mondani, ismerve a külföldi beavatkozással kapcsolatos németországi szabályokat - fogalmazott a francia elnök arra utalva, hogy minden külföldi katonai beavatkozáshoz előzetesen a német parlament felhatalmazására van szükség.

A párizsi Elysée-palotában tartott közös sajtótájékoztatójukon Angela Merkel azt mondta, hogygyorsan fognak lépni, mert együtt akarnak a terrorizmus ellen harcolni. A német kancellár szerint az Iszlám Államot nem tudják szavakkal legyőzni, katonai eszközökre lesz szükség.

A német kormány, amely nem vesz részt az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban, napközben jelezte, 200-ról 650-re emelik a Bundeswehr Maliban szolgáló kontingensének maximális létszámát,hogy tehermentesítsék a francia erőket, és 100-ról 150-re emelik az Iszlám Állam ellen harcoló észak-iraki kurd önvédelmi erők, a pesmergák kiképzésében segédkező német katonák számát.

A francia elnök emellett a menekültek és a terroristák összemosásának elkerülésére szólított fel. Hollande szerint sokan éppen azért jöttek Európába, merta szíriai mészárlások, a rezsim bombázásai, az Iszlám Állam öldöklései elől menekülnek,és kötelességünk volt befogadni őket.

A két ország vezetője kora este együtt tisztelgett a november 13-i párizsi merényletek 130 áldozatának emléke előtt a megemlékezések szimbolikus helyévé vált République téren. 

Kimaradt?