Üldözik Burundiban az unitáriusokat, tiltakozik az egyház

A burundi unitáriusok üldöztetésének azonnali beszüntetésére szólította fel a burundi kormányt világ unitárius egyházait tömörítő Unitárius Univerzalista Nemzetközi Tanács – közölte szerdán a Magyar Unitárius Egyház Elnöksége.

A felszólítás előzménye, hogy a közép-afrikai Burundi államban zajló társadalmi zavargások közepette nemrégen a fővárosi unitárius templomot, a Burundi Unitárius Egyházközség székhelyét fegyveres ismeretlenek támadták meg: lövéseket adtak le, és az irodából pénzt raboltak el. Ezt követően kormányzati hivatalnokok unitárius gyülekezeti tagokat idéztek be és hallgatták ki.

Két nappal ezelőtt az egyházközség lelkészét, Fulgence Ndagijimanát fegyveres erők letartóztatták, szigorú kihallgatásnak vetették alá egyházi tevékenységét illetően, és fizikai bántalmazással, sőt halállal fenyegették. A lelkész jelenleg is vizsgálati fogságban van, emellett a gyülekezet több tagját is keresik, az azonosítottakat pedig előállítják és kihallgatják.

„Unitáriusok és unitárius univerzalisták az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Romániában, Magyarországon és szerte a világon kiállunk a burundi unitáriusok mellett. Felhívjuk mi is a burundi kormányt az unitáriusok vallási üldözésének megszüntetésére, és Fulgence Ndagijimana lelkész azonnali szabadon bocsátására” – olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?