Új biztonsági intézkedéseket vezettek be a francia iskolákban

Felügyelő áll ezentúl minden francia iskola kapujában, és a közös kirándulásokat is be kell ezentúl jelenteni - erről adott ki direktívát a francia oktatási tárca.

A párizsi terrortámadásokat követően a francia oktatási minisztérium új biztonsági intézkedéseket írt elő hétfőtől az oktatási intézmények számára. Eszerint az iskolák bejáratánál ezentúl egy felnőttnek kell őrt állnia, aki az iskolatáskák tartalmát, továbbá az idegenek személyazonosságát is ellenőrizheti. A karácsonyi szünetig minden iskolának két alkalommal végre kell hajtania a vészhelyzetekben érvényes evakuálási gyakorlatot.

Az intézményeknek arra is vigyázniuk kell, hogy az iskolák környékéről érkező esetleges fenyegetésektől megvédjék a diákokat.

Az iskolai kirándulásokat ismét engedélyezték, de azokat be kell jelenteni az oktatási hatóságnak. Ha nem tartják biztonságosnak a dolgot, akkor a hatóság letilthatja az utazást. Akárcsak az iskolai sportrendezvényeket. De például színházi, vagy más közös programhoz nem kell engedélyt kérni.

Viszont azt kérik a Párizs környéki (Ile-de-France körzetben lévő) iskoláktól, hogy az ugyancsak Párizs környéki utazásokra november 29-ig ne kerítsenek sort. A november 30-december 11 között tartandó klímacsúcsra pedig az előzetes tervekkel ellentétben egy iskolai csoportot sem szerveznek.

A minisztérium 250 iskolapszichológus egységet állít hadrendbe az ország egész területén.

Kimaradt?