Százhetven embert ejtettek túszul egy bamakói luxushotelben

Huszonhét személy meghalt, miután iszlamista szélsőségesek elfoglalták a Bamakóban található Radisson luxushotelt. A fegyveresek 170 túszt ejtettek. 

18.30: Amadou Sangho miniszteri tanácsadó hivatalosan is megerősítette, hogy kiszabadult minden túsz. Az AFP információi szerint megölték a két támadót. Huszonheten haltak meg.

14.10: A mali katonák ostrom alá vették a hotelt, legalább 80 túszt kiszabadítottak. Közben 50 különleges rendőr indult el Párizsból Bamakóba.

13.28: Felröppent a hír, miszerint a szállodában tartozkodik Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere. Ezt maga a 2.6 miilárd dollárra "taksált" nigériai üzletember cáfolta Twitter-bejegyzésben. „Tegnap voltam Maliban. Köszönöm, hogy aggodalmat. Imádkozom mindazokért, akik belekerültek ebbe a helyzetbe”. 

Rumour about me being held hostage is false. I was in Mali yesterday.Thank you for your concern. My prayers with those involved.

12.55: A dzsihadisták állítólag szabadon engedik azokat, akik képesek a Koránból idézni. Egy helyi portál szerint a mali hadsereg ostrom alá vette a szállodát. 

12.01: A Malikahere című helyi lap szerint a támadásban meghalt a szálloda két biztonsági őre. Őket a támadók "Allah Akbar" kiáltásokkal mészárolták le.

11.54: megérkezett a helyszínre Törökország nagykövete. A diplomata jelenléte azzal is magyarázható, hogy a hotel közelében található egy török iskola. A Bamako központjában lévő Radisson luxusszállodát lerohanták a fegyveresek, a 190 szobás hotel környékét a rendőrség lezárta. Az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint a támadók dzsihadisták. A folyosókon jelenleg lövöldözés zajlik, a hetedik emeleten. A hotel üzemeltetője szerint a támadók legalább 170 embert ejtettek túszul: 140 vendéget és 30 alkalmazottat.

A Radisson Hotelben történt támadásban egyes hírek szerint 3 ember meghalt. Az AFP hírügynökség szerint a túszdráma most is folyamatban van, a rendőrség a helyszínen. A környéket elkerítették. A 190 szobás szállodában nagyon sok külföldi, főleg franciák laknak.

Az egyik francia rádió szerint három támadó diplomata-rendszámos autóval hajtott a hotel területére, és már a kertben elkezdtek lőni, mielőtt az épületbe léptek volna. A Malikahere című angol nyelvű helyi portálnak a bamakói rendőrség szóvivője tizenkét fegyveres támadóról beszélt.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?