Több tucat magyar zsoldos harcolhat az Iszlám Államban

Hírszerzési ügynökségek nem hivatalos információi szerint 10-15 magyar állampolgár tartózkodhat fegyveresként Szíriában – idézte szerdán az ATV az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa, Póczik Szilveszter tanulmányát. A szakértő a televíziónak elmondta, a tanulmány megjelenése óta birtokába jutott információk alapján már a fenti szám nyolcszorosa lehet a valós.

A Terrorizmus Kérdésének Európai Szakértői Hálózata idén tavasszal Budapesten rendezte meg a radikalizálódással és terrorizmussal kapcsolatos műhelykonferenciáját. Itt hangzott el „A Muszlimok Magyarországon, a közel-keleten harcoló külföldiek és a radikalizálódás problémája” című előadás, amelynek szerkesztett változata várhatóan hamarosan magyar nyelven is olvasható lesz.

Az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa egy antifasiszta közösségi oldal és egy magyar bulvárlap szíriai forrásaira hivatkozva azt állítja tanulmányában, hogy magyarországi paramilitáris szervezetek korábbi tagjai érintettek a harcokban, akik közül 2013 júniusában 11 fegyveres vesztette életét Basár el-Aszad elnök oldalán harcolva.

Az ATV megkereste a Terror Elhárítási Központ (TEK) sajtóosztályát is kérdéseivel, ahonnan az alábbi választ kapták: „A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a TEK-nek nincsenek információi arról, hogy magyar állampolgárok fegyveres konfliktusokkal érintett területeken teljesítenének szolgálatot”.

Póczik szintén damaszkuszi forrásokat említ egy másik hivatkozásában, amely a fenti adatokat annyival egészíti ki, hogy az Aszad ellen harcoló iszlám milíciákban is található 93 aktív magyar fegyveres, akik közül tizenketten arab származásúak, hatan a Dzsabat an-Núszra Frontban teljesítenek szolgálatot.

Nem dzsihádisták, zsoldosok

Póczik Szilveszter sajnálkozását fejezte ki az atv.hu-nak, hogy a magyar hatóságok semmilyen információt sem adnak az iszlám Állam vagy az al-Kaida kötelékében harcoló magyarokról, ezért a kutatók jelentős része kénytelen a médiában és a közösségi oldalakon megjelent hírekből dolgozni.

A valósághoz a leginkább közelítő adatokat tanulmányában is a „hírszerzési ügynökségek nem hivatalos információi” titulussal látta el, és valószínűsíti, hogy azokat a Terror Elhárítási Központ (TEK) szivárogtatta ki. Ezek alapján kijelenthető, hogy 10-15 magyar állampolgár tartózkodhat fegyveresként Szíriában. A kutató szerint ők elsősorban nem dzsihádisták, hanem olyan profi zsoldosok, akik korábban megjárták a Francia Idegenlégiót vagy a jugoszláviai polgárháborút.

Kapcsolódók

Kimaradt?