Johannis: nem változik a párizsi merénylet miatt Románia menekültpolitikája

A párizsi terrortámadást a helyén kell kezelni, éppen ezért Románia nem változtat a menekültekkel szemben kialakított eddig álláspontján - mondta szerdán Szlovákiában Klaus Johannis államfő. Hozzátette, a megoldást továbbra is az uniós szinten hozott döntések betartásában látja.

Nem engedhetjük meg, hogy az idegengyűlölet, az ultranacionalizmus, sovinizmus diktáljon - válaszolt az államfő arra a kérdésre, hogy mit gondol: felül kell-e írnia Brüsszelnek a menekültpolitikáját a párizsi terrortámadás után, főleg ami a kötelező kvótákat illeti.

Johannis a szlovák elnökkel folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Európa országainak most nem félelemmel kell válaszolnia, mert annak súlyos következményei lehetnek. Kiemelte: a terrorizmus elleni harcban nem szabad megbélyegezni egy egész vallási közösséget.

Arra a kérdésre, hogy Románia is alkalmazza-e, amit a szlovák miniszterelnök bejelentett a terrortámadás után, miszerint megfigyelik a muszlim közösséget, Johannis úgy reagált: Románia soha nem tesz ilyen lépéseket, tiszteletben tartja az etnikai és vallási kisebbségeit.

Kapcsolódók

Kimaradt?