Az EP petíciós bizottsága „jóindulatot” kér a román kormánytól a Székely Mikó Kollégium ügyében

Az Európai Parlament Petíciós Bizottságának (PETI) koordinátorai csütörtökön tárgyaltak arról a beadványról, amelyet Dr. Lomnici Zoltán és Antal János nyújtott be a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosítása ügyében - tájékoztatta a Maszolt Csáky Pál felvidéki EP-képviselő.

Szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében a Magyar Közösség Pártjának (MKP) volt elnöke emlékeztet, hogy a petíciót az év elején nyújtották be az Európai Parlamenthez azzal a kéréssel, hogy az illetékes parlamenti bizottság vitassa meg a romániai magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának témáját.

A PETI által csütörtökön elfogadott határozat szerint, a bizottság levélben fordul a román kormányhoz azzal a kéréssel, hogy kezelje jóindulatúan a kérdést. A petíció a válaszlevél beérkezéséig nyitva marad.

Levelet címez a PETI a petíció benyújtóihoz is, jogi javaslatokkal, illetve további információkat kérve a petíció készítőitől. A bizottság továbbá meghallgatás megrendezését javasolta az ügyben jövő év februárjában, amelynek fő szervezői Csáky Pál (MKP), Tőkés László (FIDESZ) és Sógor Csaba (RMDSZ) EP-képviselők lesznek. Csáky Pál a PETI alelnökeként köszönetet mond Tőkés Lászlónak és Sógor Csabának a szakmai és politikai segítségért, amellyel ellensúlyozni lehetett némely román képviselők által az üggyel kapcsolatban terjesztett dezinformációkat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?