Az EU-nak és Afrikának együtt kell működnie a migráció megfékezésében

Szükséges lépés a rendkívüli helyzet megoldására a máltai EU-Afrika csúcstalálkozó, amely „kísérletet tesz határaink megvédésére és minden veszélybe került élet megmentésére” - mondta a csúcsértekezletet megnyitó köszöntőjében Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke. Közben torlódás a balkáni útvonalon, és folyamatosan épül a szlovén kerítés.

Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke szerint gyakran éri kritika Európát, hogy megosztott a probléma megoldási stratégiájának kialakításában, és nem mindig cselekszik elég hatékonyan. „Ugyanakkor tudjuk azt, hogy egyedülálló országok nem tudják megoldani a fennálló problémát, csak együtt, az afrikai országokkal együttműködve juthatunk megoldásra” - hangsúlyozta a máltai miniszterelnök. Új szabályokra és intézményekre van szükség a válság kezeléséhez, és ezek kialakításában valamennyi érintett országnak részt kell vennie - tette hozzá.

Mindenki számára engedélyezett a legális belépés Európába, de azokat, akik illegálisan, vagy a szabályoknak nem eleget téve megtagadják a regisztrációt, azonnal vissza kell fordítani, a kiinduló országnak pedig kötelessége visszafogadnia őket - mondta Joseph Muscat.

A csúcstalálkozó nyitó ülésének keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke beszédét azzal kezdte: az Európai Unió elsődleges feladatának tartja, hogy annyi életet mentsen meg, amennyi csak lehetséges.

A jelen lévő vezetőknek meg kell egyezniük abban, hogy közös erővel számolják fel a nem csillapodó menekültáradatot segítő emberkereskedők hálózatát - hangsúlyozta Tusk.

Az unió korábbi felvetésére, mely szerint befogadóközpontokat kell létesíteni az afrikai országokban az Európába tartó migránsok számára, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, Nkosazana Dlamini-Zuma figyelmeztette a jelen lévő vezetőket, hogy az ilyen afrikai létesítmények, bárminek is hívják őket, fogvatartási központok lesznek. Az ilyen helyek a nők és a gyermekek számára lennének különösen veszélyesek - mondta.

A csúcstalálkozó kiindulópontja lesz Európa és Afrika jobb együttműködésének. Egyik legfontosabb megoldandó feladat az, hogy jövőt biztosítsunk a reményvesztett embereknek, otthonmaradásra ösztönözve őket. A jelen lévő vezetőknek nem a migránsok ellen kell döntéseket hozniuk, hanem a fegyveres konfliktusokat, a szegénységet vagy a reményvesztettséget kell orvosolniuk országaikban - mondta beszédében Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

A vallettai csúcstalálkozón az Európai Unió meg kívánja erősíteni együttműködését afrikai partnereivel a migráció kezelésének terén. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a nyitó ülés keretében bejelentette, hogy a brüsszeli végrehajtó testület már elkülönített 1,8 milliárd eurót az Afrika megsegítésére szánt EU-alap finanszírozására, és sürgette, hogy az uniós tagországok is járuljanak hozzá az alap működéséhez.

Az EU-Afrika csúcstalálkozó csütörtök kora délután ér véget, és azt követően az Európai Unió 28 tagországának állam-, illetve kormányfője tart majd nem hivatalos csúcstalálkozót a máltai fővárosban.

Kimaradt?