Elraboltak egy líbiai minisztert

Fegyveresek elrabolták a Tripoliban működő (nemzetközileg el nem ismert) líbiai kormány tervezési miniszterét – jelentette be kedden a fővárosban ülésező, szintén el nem ismert parlament egyik bizottsága, amely szerint ugyanez a csoport a kormányfő hivatalára is rátámadt.

Az Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) biztonsági és védelmi bizottságának közleménye szerint Mohamed el-Gaddárt a belügyminisztériummal kapcsolatban álló egyik fegyveres csoport hurcolta el. A CGN nem közölte, mikor történt az emberrablás, és kik követték el. Elítélte viszont a csoport által a miniszterelnöki hivatal ellen elkövetett fegyveres támadást is.

A Tripolit ellenőrzése alatt tartó Fadzsr Líbia iszlamista fegyveres szövetség szóvivője közölte, hogy a minisztert hétfőn rabolták el a fővárosban, és még mindig nem engedték szabadon. A szóvivő megerősítette, hogy a városközpont egyik lakónegyedében lévő miniszterelnökség előtt szórványos lövöldözés volt keddre virradóra, de további részleteket nem közölt.

Az országot egykor vezető Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta Líbia politikai káoszba süllyedt. Tavaly óta két kormány, illetve két parlament működik: a nemzetközileg elismert törvényhozásnak és kabinetnek az ország keleti részében van a székhelye, a másiknak Tripoliban.

Egy éven át tartó tárgyalások után Bernardino León ENSZ-különmegbízott a múlt hónapban elérte, hogy megállapodást írjanak alá a konfliktusban szemben álló felek képviselőiből álló nemzeti egységkormány felállításáról. A két líbiai parlament azonban mindeddig elutasította a megállapodást.

Kimaradt?