Palesztin merénylők izraeli katonákra támadtak, egyiküket agyonlőtték

Két palesztin férfi hétfőn megpróbált leszúrni egy izraeli katonát egy ciszjordániai útellenőrző pont közelében, a katonák egyiküket lelőtték, másikukat pedig elfogták - értesült a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A két merénylő az izraeli hadsereg beduin felderítő zászlóaljának katonáját próbálta megtámadni a Jordán folyó nyugati partján fekvő Dzsenín közelében, az egyik benzinkútnál létrehozott útellenőrző pont mellett. 

A katonák gyanúsnak találták a palesztin fiatalokat, közelebb mentek hozzájuk, mire azok kést rántottak. Az egyik merénylőre rálőttek - és később belehalt sebesüléseibe -, a másikat elfogták és kihallgatásra vitték. A katonák közül senki sem sebesült meg. 

Ennél az útkereszteződésnél három nap alatt ez már a második merényletkísérlet volt. Szombaton ugyanott egy palesztin tizenéves próbált megkéselni egy katonát, de őt is lelőtték. 

Szeptember közepén zavargások kezdődtek Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámban, amelyet többen "harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetnek, október 1-je óta 68 palesztin és 11 izraeli vesztette életét.

A zavargások kiváltó oka a palesztin médiában lábra kapott híresztelés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye is, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Kimaradt?