Merkel a német határ lezárásával fenyegetett a migrációs csúcson

Német lapértesülés szerint Angela Merkel német kancellár hazája határának lezárásával fenyegetett a menekültválság által érintett államok vezetőinek múlt vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján.

A tanácskozáson résztvevők elmondása szerint a kancellár ultimátumot intézett a többi kormány-, illetve államfőhöz. Itt és most "meg kell állapodnunk intézkedésekről, hogy ne kelljen lezárnunk a határokat" - mondta Angela Merkel a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című hetilap beszámolója szerint.

A német kancellár a tanácskozáson drámai szavakkal ábrázolta az európai migrációs válság következtében Németországban kialakult helyzetet. Elmondta, hogy a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség a bajor-osztrák határon uralkodó állapotokról azt a tájékoztatást adta neki, hogy "belefulladnak" a menekültáradatba. Nem várhatja el senki Németországtól, hogy minden menedékkérőt befogadjon - hangoztatta Angela Merkel.

A csúcstalálkozón végül elfogadtak egy 17 pontos akciótervet. Megállapodást kötöttek egyebek között arról, hogy Görögországban és a Nyugat-Balkánon 100 ezerre emelik a menekültek befogadására alkalmas férőhelyek számát, szakítanak azzal a gyakorlattal, hogy az egyes országok értesítés nélkül szállítanak a migrációs útvonalon fekvő következő ország határára menedékkérőket, és 400 fős erősítést küldenek az uniós határrendészettől Szlovéniába.

Kapcsolódók

Kimaradt?