Moszkva az Iszlám Állam inváziójától tart

Az orosz biztonsági szolgálat vezetője szerint mind nagyobb a veszélye annak, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet, vagy az ugyancsak szélsőséges muszlim tálibok lerohanják Közép-Ázsiát.

Alekszandr Bortnyikov nyilatkozatát orosz hírügynökségek ismertették. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője rámutatott arra, hogy tálib harcosok gyülekeznek Afganisztán északi határánál, és ezeknek a harcosoknak egy része szövetséget ígért az Iszlám Államnak. Mindez egyre inkább invázió veszélyét valószínűsíti - mondta Bortnyikov.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október elején "válságoshoz közelinek" minősítette az afganisztáni helyzetet, és szorgalmazta, hogy a volt szovjet utódállamok készüljenek fel közös cselekvésre egy esetleges támadás visszaverése végett.

Afganisztán három egykori szovjet tagköztársasággal, Türkmenisztánnal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal szomszédos. A határok őrzése igencsak "hézagos", ami régóta aggasztja Moszkvát. A határok könnyű átjárhatóságát jól mutatja, hogy Afganisztánból ezeken az utódállamokon keresztül kerül kábítószer Oroszországba.

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere e hét vége felé ellátogat mind az öt egykori közép-ázsiai szovjet tagköztársaságba, a már említett hármon kívül Kazahsztánba és Kirgizisztánba is.

Kapcsolódók

Kimaradt?