Napok óta egyetlen migráns sem jut át Calais-ból Nagy-Britanniába

Néhány nap alatt 1300-ról 241-re esett vissza a napi behatolások és behatolás kísérletek száma az alagútban

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter üdvözölte, hogy az észak-franciaországi Calais rendőri megerősítése hermetikussá tette a határzárat, s ennek köszönhetően vasárnap óta egyetlen migránsnak sem sikerült illegálisan átjutnia a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagúton a túlsó partra.

"Október 25. óta egyetlen migráns sem jut át Nagy-Britanniába" - mondta csütörtökön a belügyminiszter egy nemzetgyűlési meghallgatáson. Azt is elmondta, hogy néhány nap alatt 1300-ról 241-re esett vissza a napi behatolások és behatolás kísérletek száma az alagútban.

"Október 22-én, csütörtökön 1300 behatolás és behatolási kísérlet történt az alagútban, október 23-án 1040, hétfőn 464, ma éjjel pedig 241" - közölte a tárcavezető. "Mozgósítjuk az erőinket, hogy az embercsempészekhez is eljusson az üzenet, miszerint Calais-ból többé nem lehet átjutni" - hangsúlyozta.

A belügyminiszter október 21-én a helyszínen jelentette be, hogy megerősítik a La Manche-csatorna körüli létesítmények védelmét. Így akarták megakadályozni, hogy a migránsok az alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva jussanak át a túlsó partra. Jelenleg mintegy 1300 rendőr teljesít szolgálatot a környéken.

Bernard Cazeneuve azt is elmondta, hogy a hatóságok arra ösztönzik a migránsokat, hogy Franciaországban nyújtsanak be menedékkérelmet, és mondjanak le átjutási szándékról. Calais-ban idén eddig 2 ezer kérelmet regisztráltak, míg tavaly csak ezren, 2013-ban pedig négyszázan adták be a francia kisvárosban a kérelmüket.

A rendőri megerősítés miatt az észak-franciaországi kikötőváros egykori szeméttelepén 2015 elején spontán módon kialakult, de a hatóságok által megtűrt táborban hirtelen növekedett meg az emberek száma, és a körülmények embertelenné váltak. Tavasszal még csak néhány százan voltak, az elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni, iraki és szíriai migránsok száma nyár végére 3 ezerre nőt, jelenleg pedig már több mint 6 ezren vannak. A kormány ezért kedden mintegy háromszáz embert más városokban található befogadóközpontokba szállított el, s a belügyi tárca péntektől újabb áthelyezéseket helyezett kilátásba.

Kimaradt?