Nagyon nekiment az Orbán-kormánynak az amerikai nagykövet

Szókimondó beszédben ostorozta az Orbán kormány politikáját Colleen Bell nagykövet a Corvinus Egyetemen. Magyarországon rendszerszintű a korrupció - idézte a nagykövetet az index.hu.

A beszéd egyértelművé tette, hogy nem volt alapjuk azoknak a véleményeknek, amelyek szerint az Egyesült Államok megenyhült André Goodfriend távozása után, és már nem kritizálja úgy a magyar politikát, mint az ügyvivő működése idején - jegyzi meg beszámolójában a portál.

Colleen Bell hosszú és udvarias bevezető után a diplomáciában szokatlan nyíltsággal sorolta azokat a problémákat, amelyek szerinte a magyarországi demokráciát veszélyeztetik. A nagykövet felhívta a figyelmet az orosz olaj- és gázfüggőségünk káros hatásaira. Szabad, és diverzifikált, több forrásra épülő energiapolitika nélkül Oroszország politikai vagy gazdasági túszaivá válhatunk. A nemzeti energiapiacok integrálásával létrejövő energiaunió erősíthetné Európa energiabiztonságát - fogalmazott.

Fontos az ország befektetői klímájának javítása, a befektetők, vállalatok ugyanis aggódnak az adózási és szabályozási környezet stabilitása miatt. Szükséges, hogy a befektetők képesek legyenek előre kiszámítani a vállalkozásaikat érintő szabályozók és adók hatásait. Bár az Egyesült Államok az egyik legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, de ilyen környezetben csökkenhetnek a befektetéseik mértéke - mondta.

"Rendszerszintű a korrupció"

A nacionalista, intoleráns retorikát a szemétdombra kell hajítani - fogalmazott a nagykövet. Magyarországon rendszerszintű a korrupció, ami súlyos aggodalmakra ad okot. A korrupció aláássa a tisztességes kormányzást, és ez táptalaja lehet az erőszakos szélsőségesség erősödésének - véli Colleen Bell, aki felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a paksi atomerőmű bővítéséről szóló megállapodás részleteit.

A diplomata szerint sérült az alkotmányos fékek és ellensúlyok, a demokratikus intézmények helyzete. Elindult egy olyan hatalomkoncentráció, amelynek eredménye az lehet, hogy a Magyarország sorsát nemzedékeken keresztül meghatározó döntések nagy része homályban marad.

"Baj van az igazségszolgáltatással is"

Szerinte gondok vannak a bíróságok függetlenségével is. Az Alaptörvényhez az elmúlt években fűzött módosítások csökkentették az Alkotmánybíróságok függetlenségét. A nagykövet kritizálta, hogy az Alkotmánybíróság bíráinak kijelöléséhez már nincs szükség a politikai pártok beleegyezésére. Az Alkotmánybíróság tagjait korlátozták abban is, hogy az Alaptörvény módosításait vizsgálják.

Menekültügyben a menekültek megbélyegzése, ellenségként kezelése került szóba. "Minden szuverén államnak joga van megvédeni saját határait. Ugyanakkor a nemzetközi közösség tagjaként minden államnak alapvető kötelessége megsegíteni a biztonságot kereső menekülteket" – mondta a nagykövet, aki szerint a xenofób kormányzati retorikának nincs köze a megoldáskereséshez. Humánus megoldásokra, és valamennyi migráns emberi jogainak tiszteletben tartására van szükség - tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?