Amerika rombolót küldött Kína mesterséges szigeteihez

Egy irányított rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt az Egyesült Államok haditengerészete a Spratly-szigetekhez tartozó kínai mesterségesen feltöltött zátonyok közelébe - közölte egy amerikai védelmi tisztségviselő amerikai idő szerint hétfőn.

Az USS Lassen átlépte a mesterséges szigetektől számított 12 tengeri mérföldes határt, amelyen belül Kína saját felségvizeinek tekinti a zátonyokat körülvevő területet. A hadihajó korábbi közlések szerint több órán át fog járőrözni a kínaiak által maguknak követelt tengeri területeken. A neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, a USS Lassen járőrözése a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán való kínai területi követeléseket megtámadni hivatott amerikai lépések sorozatának kezdetét jelölik. 

A washingtoni kínai nagykövetség közölte, a szabad hajózás fogalmát nem kellene erőfitogtatásra felhasználni, és az Egyesült Államoknak tartózkodnia kellene attól, hogy bármi provokatívat mondjon vagy tegyen, és felelősségteljesen kellene eljárnia a térség békéjének és stabilitásának megőrzése érdekében.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közölte, a Dél-kínai-tengeren zajló műveletekről feltett kérdések megválaszolásában a Pentagon az illetékes szerv, ugyanakkor azt elmondta, az Egyesült Államok jelezte Kínának a vitatott hovatartozású tengeri területeken való szabad kereskedelem fontosságát, hiszen az "kritikus a világgazdaság számára".

Washington bírálja Pekinget, amiért az zátonyokat és szigeteket tölt fel a Dél-kínai-tengeren, illetve kikötőket, leszállópályákat és egyéb, katonai célokra is felhasználható infrastruktúrát épít a mesterségesen létrehozott szárazföldre. Az Egyesült Államok nem fogadja el Kína szuverenitását e területek felett, és jelezte, hogy haditengerészetének hajói nem fognak tartózkodni attól, hogy szükség esetén használják a Kína által saját fennhatósága alá esőnek tartott vizeket. A kínai kormány közölte, nem fogja engedni, hogy felségvizeit a hajózás szabadságára hivatkozva megsértsék.

Eközben Joko Widodo, Indonézia elnöke a Barack Obamával való hétfői találkozója után közölte, országa csatlakozni szándékozik az Egyesült Államok, Japán és további 10 térségbeli ország között október elején létrejött Csendes-óceáni Partnerség (TPP) néven ismert szabadkereskedelmi megállapodáshoz. Az egyezmény a világ bruttó hazai termékének (GDP) mintegy 40 százalékára lesz hatással, ha a részt vevő országok törvényhozásai jóváhagyják azt.

A TPP-tárgyalásokat 2010-ben kezdte az Egyesült Államok, Ausztrália, Peru, Vietnam, Szingapúr, Új-Zéland, Chile és Brunei. Malajzia 2010-ben, Mexikó és Kanada 2012-ben, Japán 2013-ban 

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kimaradt?