Babják Zoltán maradt Beregszász polgármestere

Az előzetes információk szerint Babják Zoltán fölényes győzelmet aratott az ukrajnai helyhatósági választásokon, a Beregszász polgármesteri székéért vívott választási csatában. Összesen 8324-en járultak a szavazóurnákhoz, ami a szavazóképes lakosság 43%-át teszi ki. Ebből 6296-an (75,64%) szavaztak Babják Zoltánra - írja a karpatalja.ma.

Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában elmondta, a választáson mintegy 130 párt indult, közülük nem egynek eléggé hasonló az elnevezése, a szabályok pedig meglehetősen bonyolultak. A választásokat nyomon követő internetes kommentekben egy-egy párttal kapcsolatban nem egyszer felbukkan az a megjegyzés: "azok meg kicsodák" - mondta Fedinec Csilla. Ukrajnában az utóbbi évtizedekben nem rendeztek két választást azonos szabályok szerint - jegyezte meg a szakember.

A választási eredmények lassan érkeznek, hétfő reggel hivatalos adatok csupán a részvételről vannak. A korábbi tapasztalatok alapján a hatóságok nyilvánvalóan óvatosak az eredmények megállapításával és nyilvánosságra hozásával - mondta Fedinec Csilla. 

Az ukrán helyhatósági választások jelentőségét növeli, hogy egy olyan alkotmánymódosítás van folyamatban, amely az önkormányzatok hatalmát politikai és pénzügyi szempontból is növelni fogja - fűzte hozzá a szakember.

A mostani helyhatósági választásokon fogott össze először a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), hogy közös jelöltlistát állítson a Kárpátalja megyei tanácsba (közgyűlésbe) és más önkormányzatokba.

Az Oroszország által elcsatolt Krím-félszigeten és a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrizte kelet-ukrajnai területeken nem tartanak szavazást. Továbbá nem nyitnak ki a szavazóhelyiségek az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatti, de a frontvonalhoz közel eső néhány településen sem Donyeck és Luhanszk megyékben.

Kimaradt?