Több haláleset és mérgezés miatt jött ki mentőcsapat egy indonéz karaokébárhoz

Legalább 12-en meghaltak vasárnap Indonéziában egy karaokebárban kiütött tűzben, további 71 embert, túlnyomórészt fiatalokat pedig füstmérgezés miatt kórházba kellett szállítani.

Az eset a kelet-indonéziai Celebesz (Sulawesi) szigetén, a közel félmillió lakosú Manadóban történt vasárnap hajnalban egy többszintes épületben, amelynek második emeletén csaptak fel a lángok. Egy rendőrségi szóvivő elmondta: még vizsgálják, hogy mi okozhatta a tüzet az Inul Vizta Bárban, az egyik legvalószínűbb feltételezés az, hogy rövidzárlat. A rendőrség információi szerint az áldozatok között nincsenek külföldiek.

A Tribune News című helyi lap arról számolt be Rio Permana Mandagi tűzoltókapitányt idézve, hogy a szórakozóhelyen nem volt működő tűzoltókészülék. Sokan azok közül, akik a második és a harmadik emeleten tartózkodtak, a lángok és a füstképződés miatt nem tudtak elmenekülni. Szemtanúk elmondták, hogy az épületben nem lehetett hallani füstjelző készülékek riasztását sem.

Túlélők arról számoltak be, hogy az épületben pánik tört ki. „Nem éreztem jól magam, így kimentem a szobából, és akkor hirtelen megláttam a tüzet” – számolt be a történtekről egy 21 éves fiatalember, akit a Kompas.com hírportál idézett. Mint mondta, barátnőjével és négy barátjával egy karaokeszobát béreltek ki, és miután látta kint a lángokat, visszarohant a helyiségbe, riasztotta barátait, majd betört egy ablaküveget, hogy menekülni tudjanak, ami végül sikerült is nekik.

A karaoke egész Délkelet-Ázsiában kedvelt szabadidős tevékenység. A régióban az ilyen szolgáltatást, valamint ételt és italt is kínáló szórakozóhelyek egy része akár 20-30 különálló szobával is rendelkezik, ahol minden baráti társaság kedvére énekelheti a slágereket.

Kimaradt?