Otthagyja Amerikát a bombagyártással meggyanúsított muszlim kamasz

Családjával Katarba költözik Texasból, és ott folytatja tanulmányait az a 14 éves muszlim kamasz, akit őrizetbe vettek, miután egy saját készítésű órát vitt az iskolába. A szerkezetről azt hitték, hogy bomba, azért tartóztatták le a fiút. Ahmed Mohamed hétfőn Barack Obama elnök meghívására ellátogatott a Fehér Házba.

A fiú családja kedden közleményben jelentette be, hogy elfogadták egy katari alapítvány ajánlatát és Dohába költöznek, ahol Ahmed egy tudományos ösztöndíjprogram segítségével folytathatja tanulmányait.

Úgy fogalmaztak: nagyon meghatotta őket a sok együttérzés és támogatás, amiben szeptember 14-e óta volt részük, amikor Ahmedet őrizetbe vették az iskolájában az óra miatt, majd három napra felfüggesztették. A fiút szülei kivették a Dallas külvárosában, Irvinben lévő középiskolából, és azóta Szudánból származó apjával, Mohamed Elhasan Mohameddel együtt több országban járt, mások mellett Szudánban és Katarban is.

Az "órás fiúként" híressé vált Ahmed számára családja egy katari oktatási és tudományos alapítvány ajánlatát fogadta el, a tinédzser az alapítvány Ifjú Innovátorok Programjába kapcsolódhat be középiskolai és egyetemi tanulmányai alatt. Diplomája megszerzéséig teljes ösztöndíjat biztosítanak neki.

A Fehér Házban hétfőn megrendezett Csillagászok éjszakájára Ahmedet is meghívták, és arra is alkalma nyílt, hogy beszéljen Obama elnökkel. A fiú kedden a Kongresszusban is megfordult, ahol Mike Honda kaliforniai demokrata képviselő méltatta őt, amiért saját rossz tapasztalatai nyomán felhívta a figyelmet a faji és etnikai előítéletekre. Honda és tucatnyi más képviselő levélben fordult Loretta Lynch főügyészhez, hogy vizsgálják ki Ahmed őrizetbe vételének és iskolai felfüggesztésének ügyét.

Kimaradt?