Levélben figyelmeztették a hollandok a hozzájuk tartó menekülteket

A holland kormány angol nyelvű nyílt levélben figyelmeztette a mostoha körülményekre a Hollandiában letelepedni szándékozó menekülteket. A levelet Klaas Dijkhoff, a belbiztonsági és igazságügyi minisztérium államtitkára írta alá.

A dokumentumban felhívják a figyelmet, hogy nincs elég férőhely a befogadóközpontokban, így kezdetben sportlétesítményekben vagy sátrakban helyezhetik el őket. A menedékkérelmek elbírálása akár fél évig is eltarthat, illetve akinek elutasították a kérelmét, köteles azonnal elhagyni az országot – írták.

A tartózkodásra jogosultak arra kényszerülhetnek, hogy konténerházakban vagy átalakított irodaépületekben lakjanak, egy fedél alatt más menekültekkel. Ezen felül a levél külön kiemeli, hogy családegyesítés csakis az összes megfelelő engedély megszerzése esetén lehetséges, ami ugyancsak hosszú időt vehet igénybe.

Hétfő este az állami televízióban mondott beszédében Dijkhoff megjegyezte: a nyílt levél egy újabb lépés a menekültáradat megfékezéséhez, hogy a menedékkérők pontosan tudják, mire vállalkoznak. „Ez nem egy kellemes, de fontos közlemény” – fogalmazott.

Az elmúlt két hétben körülbelül 5 ezer menekült érkezett Hollandiába a háborús övezetekből.

Kapcsolódók

Kimaradt?