Idén már félszázszor okozott amerikai kisded halálos sebet lőfegyverrel

Az idén legkevesebb 43  alkalommal fordult elő, hogy 3 éves vagy annál is kisebb gyerek meglőtt valakit az Egyesült Államokban - derült ki a The Washington Post összesítéséből.

A 43 esetből 31-ben a kisdedek lőfegyvert találtak, amellyel saját magukat lőtték meg. Tizenhárom gyerek bele is halt a sebesülésbe. Két másik esetben valaki más vesztette életét: Alabamában egy apa, Ohióban pedig egy egyéves gyerek. Ilyen fegyverbalesetek - amelyekből idén átlagosan gyakorlatilag minden hétre esett egy - 24 államban fordultak elő. Missouriban öt, Floridában négy, Texasban három hasonló incidens történt.

Ezek a számok nem tartalmazzák azokat az eseteket, amikor csak könnyebb sérülés történt, vagy amikor a véletlenül tüzelő gyerekek nem találtak el senkit, mert a sajtó nem számolt be róluk. Az összesítésben nem szerepelnek azok a bölcsődés korúak sem, akiket idősebb gyerekek vagy felnőttek lőttek meg szándékosan vagy véletlenül, mint ahogy nincs benne az a több tucatnyi iskoláskorúnál fiatalabb gyerek sem, aki az amerikai járványügyi és közegészségügyi központ (CDC) adatai szerint évente gyilkosság áldozata lesz.

Az Everytown for Gun Safety elnevezésű, a lőfegyvertartás megszigorításáért fellépő csoport szerint a gyerekekkel (nemcsak kisdedekkel) történő fegyverbalesetek több mint kétharmadát meg lehetne előzni, ha a tulajdonosok biztos helyen tárolnák a pisztolyaikat és puskáikat, és ügyelnének arra, hogy gyerekek ne férhessenek hozzájuk. 

A lap szerint az államoknak és az önkormányzatoknak elő kellene írniuk, hogy a tulajdonosok otthon zárják el a fegyvereiket; az ilyen intézkedéseket az amerikaiak 67 százaléka támogatja. A The Washington Post szerint azonban a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) és szövetségesei ellenzik a lőfegyverek elzárásának kötelezővé tételét, mint ahogy az olyan műszaki megoldások elterjedését is, amelyek kizárnák, hogy a fegyvereket a tulajdonosaikon kívül más is elsüthesse. 

Kapcsolódók

Kimaradt?