Elfoghatták az ankarai merényletek elkövetőit

Tizenkét gyanúsítottat vettek őrizetbe a török hatóságok az ankarai kettős merénylet utáni nyomozás keretében - közölte Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a TGRT török hírtelevíziónak adott interjújában csütörtökön.

A miniszterelnök elmondása szerint a gyanúsítottakat az utóbbi két napban állították elő a Twitter közösségi oldalon a terrortámadásokkal kapcsolatban közzétett üzeneteik miatt.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán arról számolt be, hogy két férfit vettek őrizetbe egy, ugyancsak a Twitteren közzétett üzenet miatt. A török kormány szerint a gyanúsítottak az ország délkeleti tartományaiban lévő, kurdok lakta településekről származnak. A hatóságok közlése szerint a férfiaknak közük van a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd lázadó szervezethez.

A két férfi állítólag a múlt heti terrortámadás előtt 9 órával a közösségi oldalon azt írta, hogy "Ankarában bomba fog robbanni". A Twitter-fiókot, amelyről az üzenetet közzétették, a terrortámadás napján, 2015. október 10-én a felhasználó maga zárta be.

Egyes elemzők szerint kétséges, hogy a PKK-nak köze lenne a hivatalos számok szerint 98 ember életét kioltó kettős robbantáshoz, mert sok kurd aktivista vett részt a fővárosi békemeneten, amelyen a merényletet elkövették.

Davotoglu szerdán a Reutersnek adott interjújában közölte, a két öngyilkos merénylő által végrehajtott robbantás utáni nyomozásban azt vizsgálják, hogy mennyire lehet érintett az Iszlám Állam vagy a Kurdisztáni Munkáspárt.

A kormány nem engedélyezi a vizsgálat fejleményeiről történő tudósítást, amit egyes médiaorgánumok cenzúrának neveztek.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter nem sokkal azután, hogy Törökország légi hadműveletet indított az IÁ és a PKK állásai ellen, kijelentette: a török kormány szerint nincs különbség a két szervezet között. "Nem mondhatjuk, hogy a PKK jobb lenne, mint az IÁ, amely ellen harcol. Kettejük között nincs különbség, ezek terroristák, valamennyit el kell távolítani".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?