Már 126 német ellenzéki írta alá az Angela Merkelt bíráló levelet

Németországban a konzervatív CDU-ból már 126 politikus írta alá a pártelnök-kancellár Angela Merkel menekültpolitikája ellen tiltakozó levelet – írta szerdán a Bild című lap online kiadásában.

A beszámoló szerint a múlt héten 34 CDU-s politikus aláírásával útnak indított levél a párton belüli növekvő elégedetlenséget kifejező „lánclevéllé" vált. Az Angela Merkelnek címzett levél aláírói szerint meg kell tagadni a belépést a határokon minden menedékkérőtől, akinek ügyében Németország nem illetékes, a kancellár által követett „nyitott határok politikája" pedig sem az európai, sem pedig a német jognak nem felel meg, és a CDU programjával sincs összhangban.

Ugyanakkor van egy másik levél is, amelynek aláírói kiállnak a kancellár menekültpolitikája mellett. A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint ezt több mint 120-an szignálták.

A szögesdrót nem megoldás, és nem új falakra, hanem világszerte nagyobb igazságosságra és több szolidaritásra van szükség – áll a levélben, amelyet valószínűleg szerdán adnak át a berlini kancellári hivatalban.

Közben a lakossági elégedetlenség tovább erősödött. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerdán ismertetett reprezentatív felmérése alapján a németek 56 százaléka szerint túl sok menedékkérő van már Németországban. További 20 százalék szerint most még éppen megfelelő a menedékkérők száma, 19 százalék szerint pedig Németország további menedékkérők befogadására is képes.

Egy hónappal korábban 46 százalék érezte túl magasnak és 21 százalék tartotta megfelelőnek a menedékkérők számát, míg 28 százalék vélekedett úgy, hogy Németország be tud fogadni még több menedékkérőt.

A YouGov felmérése alapján a németek alig egyharmada, 32 százaléka ért egyet Angela Merkel sokat idézett állításával, miszerint „sikerülni fog", vagyis Németország sikerrel megbirkózik a menekültválsággal, és csaknem kétharmaduk - 64 százalékuk - nem ért egyet ezzel az állítással.

Egy hónappal korábban még 43 százalék értett egyet a kancellárral a menekültválság kezelésének kilátásait illetően, és 51 százalék vélekedett másként.

A lakossági elégedetlenség erősödésével párhuzamosan tovább gyengült a CDU és bajor testvérpártja, a CSU támogatottsága. A Forsa közvélemény-kutató intézet szerdai adatai szerint a pártszövetségre 38 százalék szavazna, ha most vasárnap lennének az országos parlamenti Bundestag-) választások. A CDU/CSU támogatottsága újabb éves mélypontra süllyedt, egy hét alatt további egy százalékponttal csökkent, és így már 3,5 százalékponttal marad el a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért eredményhez képest.

Kapcsolódók

Kimaradt?