Tűzoltó gyújtotta fel a menekültszállást Németországban

Legalább 26, civil szervezetek szerint akár 70 olyan eset is történhetett a menekültáradattól leterhelt Németországban az utóbbi hónapokban, amikor felgyújtottak menekülteknek kialakított szállásokat. Egy eset különösen nagy botrányt kavart: egy helyi tűzoltó gyújtogatott egy szálló padlásterében, mégis szabadlábra helyezték, ugyanis az ügyészség szerint nincs ok letartóztatására.

Október harmadikán egy azóta már szabadon engedett 25 éves tűzoltó locsolt benzint egy altenai, menekülteknek kialakított szálláshely padlásterébe, előtte pedig kikötötte a tűzriasztó készüléket. Tettéhez társa is volt, egy 23 éves férfi. A szomszédok épp üdvözölni akarták a nem sokkal korábban beköltöző szíreket (köztük egy terhes nőt is), amikor megérezték a füstszagot, így a tűzben nem sérült meg senki.

Az ügyészségen a tűzoltó azt vallotta, hogy a menekültszállás környékén élők félnek a migránsoktól. A férfi nem került előzetesbe, mert az ügyészség szerint ehhez nem állt rendelkezésre elég ok, a férfi nem tagja semmilyen szélsőjobbos szervezetnek. A nyomozás elindult, de a vádpontok között nincs ott az emberölés kísérlete, mivel a tűzoltó nem a lakott földszinti részen, hanem a lakatlan tetőtérben gyújtogatott.

A Reuters hírügynökség szerdán azt írja, az eset felháborodást okozott a német belpolitikában és közvéleményben. Attól félnek, hogy az ügyészség eljárása, vagy éppen el nem járása rossz fényt vet a hatóságokra, akik tétlenül nézik az egyre gyakoribbá váló, menekültszállók elleni gyújtogatásokat.

A német szövetségi rendőrség eddig 26 ilyen esetet jegyez az utóbbi kilenc hónapban, de a szélsőjobb-ellenes kampányokat indító Amadeu Antonio Alapítvány 70 ilyen gyújtogatást tart számon. Összesen egy tettest ítéltek el: két év próbaidőt kapott.

Kapcsolódók

Kimaradt?