Négy palesztin és egy zsidó fiatalt késeltek meg Izraelben

Négy palesztint sebesített meg késsel egy zsidó fiatal a dél-izraeli Dimóna városában pénteken. A támadást követően egy 16 éves zsidó ifjút ért hasonló támadás Jeruzsálemben. Rendőrségi bejelentés szerint a támadókat elfogták.

A múlt szombaton kezdődött késes merényletsorozatban eddig izraeli palesztinok támadtak zsidókra, a mostani volt az első ilyen jellegű cselekmény palesztinok ellen. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök határozottan elítélte a támadást. Az igazságszolgáltatás el fog járni mindazok ellen, akik részt vesznek az erőszakban és megsértik a törvényt - áll a kormányfő pénteki nyilatkozatában.

Legfrissebb rendőrségi közlések szerint ugyancsak péntek délelőtt egy 16 éves zsidó fiatalt is késeléses támadás ért Jeruzsálemben. A feltételezett támadót - egy 18 éves palesztint - elfogták. A merénylet egy palesztin és ortodox zsidó kerület határán történt.

A rendőrségi forrás izraeli arabként említi a palesztin érintetteket. Az izraeli arabok azon palesztinok leszármazottai, akik a zsidó állam 1948-as alapításakor az országban maradtak, és megkapták az izraeli állampolgárságot. Ők jelenleg az ország lakosságának 17 és fél százalékát teszik ki.

Országszerte jelentős számú izraeli palesztin tüntetett az elmúlt napokban a palesztin fennhatóságú Ciszjordánia, valamint Kelet-Jeruzsálem palesztin részének izraeli megszállása ellen.

Október 3-a óta palesztin fiatalok összesen kilenc késeléses merényletet követtek el Izraelben. A támadássorozatban tizenhárom embert sebesítettek meg, két zsidó megtámadott pedig életét vesztette.

Kimaradt?