Moldova Köztársaságból próbált nukleáris anyagot szerezni az Iszlám Állam

Az FBI segített megakadályozni, hogy kelet-európai bandák nukleáris anyagokhoz juttassák az Iszlám Államot. Nem is egyszer, hanem négyszer, a moldovai hatóságokkal karöltve – értesült az AP. A hírügynökség szerint Moldovában működik a nagy atom-feketepiac.

Az utolsó eset idén februárban volt, akkor akkora mennyiséget próbáltak eladni, amely egy város több részét is sugárfertőzötté tehette volna - idézte az AP-t az Origo. A nyomozók szerint a feketepiac egyik központja Európa egyik legszegényebb országa, Moldova. Az ottani hatóságok szerint amióta megszakadtak a kapcsolatok Oroszország és a nyugat között, még nehezebb dolguk van. Nem tudni ugyanis, hogy mekkora mennyiség és milyen módon kerül a feketepiacra.

Constantin Malic moldáv rendőrnyomozó szerint, amíg a csempészek nem tartanak attól, hogy elkapják őket és tartósan börtönbe kerülnek, folytatják a nukleáris anyagok árulását. A moldáv hatóságok azt állítják, nem lehetnek biztosak abban, hogy a csempészeknek nem sikerült értékesíteni a nukleáris anyagokat valamelyik szélsőséges szervezetnek.

A rendőrség a veszélyek hangsúlyozása mellett azt is kiemelte, hogy a csempészek az egyik esetben igen kis mennyiségű nukleáris anyagot kínáltak, amely kevés lett volna bomba gyártásához. Sokkal súlyosabb volt viszont egy 2011-es eset, amikor urániumot akartak eladni. Ennél az esetnél a házkutatás során bombatervrajzokat is találtak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?