Bemutatta a választási listáján induló polgári aktivistákat az MKP

Bemutatta a Magyar Közösség Pártja (MKP) szerdán azokat a polgári aktivistákat, akik párton kívüli jelöltként felkerülnek a felvidéki magyar párt választási listájára a 2016 tavaszán esedékes parlamenti választásokon.

A párt pozsonyi központjában tartott sajtótájékoztatón Berényi József, az MKP elnöke felidézte, pártja legfőbb vezetése már áprilisban egyhangú döntést hozott arról, hogy listáján párton kívüli jelöltként civil aktivistákat is indítani fog, a négy érintett nevét azonban csak most hozták nyilvánosságra.

"Az MKP olyan polgári aktivisták előtt nyitotta meg a listáját, akik az elmúlt időszakban bizonyítottak, igazolták azt, hogy helyük van a közéletben, és akik vonzóbbá, gazdagabbá tehetik a párt választási listáját" - mondta Berényi József a döntést indokolva. Hozzátette: a listájukon induló pártonkívüliek száma még nem végleges. 

Az egyelőre még nem véglegesített összetételű, 150 fős választási listára felkerülő polgári aktivisták közül - a párt aktuális felmérésekben kimutatott támogatottsága alapján - egy került olyan helyre, amely az MKP parlamentbe kerülése esetén képviselői mandátumot jelenthet. Orosz Örs, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa, a Gombaszögi Nyári Tábor fő szervezője a választási listán a kilencedik helyet kapta meg. A listára felkerülő további polgári aktivisták, Zachar Pál egyéni vállalkozó, Bóna Zoltán egyetemi hallgató és Bauer Ildikó rendezvényszervező pedig a 19., a 29., illetve a 69. helyen indulnak majd.

Berényi József az MTI kérdéseire elmondta: bár nem lehet megállapítani, hogy milyen mértékű támogatottságnövekedés várható a polgári aktivisták jelölésétől, bíznak benne, hogy a civilek a "lehető legtöbb" preferenciaszavazatot hozzák majd. Hozzátette: a listára felkerülőkkel együttműködési szerződéseket is kötnek, azt pedig "bizalmi alapon" kívánják megoldani, hogy ezek a jelöltek a parlamentbe való bejutás esetén a párt frakcióján belül maradjanak.

A polgári aktivisták bemutatkozásuk során elmondták: az MKP-val való választási együttműködésben, saját szerepük tekintetében a megújulást tartják a kulcsfogalomnak, ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy fiatalként és a "korrupciós botrányoktól és elhasználódott politikusoktól függetlenül" programjukban van mit kínálniuk a választóknak. A bemutatott polgári aktivisták elmondásuk szerint saját programmal és önálló, ugyanakkor a felvidéki magyar párttal egyeztetett kampánnyal indulnak majd.

Kimaradt?