Migránsok miatt megbénult a Csalagút

Órákon keresztül állt a forgalom a Csatorna-alagútban szombaton, miután több mint száz migráns a biztonsági őrökkel szembeszállva behatolt a calais-i terminál területére és két alagútba - közölték különböző források.  Az alagútban mindössze délelőtt tudták helyreállítani a forgalmat.

A behatoló migránsok eléggé messze, 15 kilométer mélyen jutottak be az alagútba. Az éjfél utáni erőszakos behatolás során könnyebben megsérült tíz ember, köztük hét migráns. Öt mentőautó érkezett a helyszínre a riasztott rendőrökön kívül - közölte korábban egy tűzoltó tisztségviselő.

A hírügynökségek szerint a migránsok támogatására a helyszínen tartózkodott a No Border (Nincsenek Határok) nevű anarchista szervezet több aktivistája. Az Eurotunnel társaság egyik képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta: a migránsok behatolása „valószínűleg egy tervezett akció volt, hogy felhívják magukra a figyelmet”.

A Csatorna-alagúthoz tartozó 6,5 négyzetkilométernyi franciaországi magánterületre a nyáron többször megpróbáltak behatolni migránsok, általában éjszaka. A legtöbben, 1700-an augusztus 3-án éjjel voltak. Azóta a társaság alaposan megszigorította a biztonsági intézkedéseket. Ennek hatására jelentősen csökkent a behatolási kísérletek száma, mostanában körülbelül százan próbálnak meg bejutni éjjelente rendőrségi források szerint. Calais-tól keletre 3500 migráns él méltatlan körülmények között egy táborban.

Kapcsolódók

Kimaradt?