Rejtélyes találat: orosz gyilkológépet fedeztek fel Ukrajnában

Olyan orosz gyártmányú, hatalmas és válogatás nélküli pusztításra képes nehézfegyvereket láttak külföldi megfigyelők az oroszbarát szakadár erők ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területen, amelyet Moszkva Azerbajdzsánt és Kazahsztánt leszámítva még sehova sem exportált.

Az EBESZ megfigyelők szerint a most megtalált TOS-1, Buratyino fegyverrendszer a közelmúltban kerülhetett Ukrajna területére.

A Buratyino különleges lövedékeket lő ki: a töltet olyan aeroszol, amely előbb beteríti a célterületet, majd egy szikra segítségével begyullad, és elpusztítja a környéket. Katonai szakértők szerint néhány lövéssel egy lakótömbnyi területen semmisíthető meg az ellenség – írja a HVG.

Helyi jelentések szerint a Buratyinót a frontvonalhoz közeli egyik gyakorlótéren fényképezték le, ami azt jelenti, hogy a szakadár erők és szövetségeseik a tűzszüneti egyezményeket megsértve nem vonták vissza nehézfegyvereiket.

A kijevi kormány korábban már beszámolt arról, hogy legalább hat TOS-1 vett részt a harcokban, s egyet közülük meg is semmisítettek a kormányerők.

Kapcsolódók

Kimaradt?