Orbán: "inkább hasonlítanak egy hadseregre, semmint menedékkérőkre"

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint Zoran Milanovic horvát kormányfőre a Szocialista Internacionálé megbízottjaként kell tekinteni, akinek az a dolga, hogy támadja Magyarországot. "Amiket a horvát miniszterelnök mond, mi nem tekintjük a horvát emberek véleményének" - közölte Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, jelezve, hogy Zoran Milanovic és pártja a Szocialista Internacionáléhoz tartozik, márpedig e szervezet pártjai támogatják, jó dolognak tartják a bevándorlást.

A magyar kormányfő szerint a visegrádi országok, a V4-ek életösztönei jól működnek a bevándorlással kapcsolatosan, "az ideologikusabban gondolkodó országokkal van baj". Példaként azt mondta, hogy a francia és az olasz politika, valamint a német és az osztrák politikának egy része egyértelműen pozitív jelenségnek tartja a migrációt, és így bátorítja is.

Az osztrák állásponttal kapcsolatban a miniszterelnök jelezte, az ottani politikai élet "izgalmi állapotban van" a tartományi választások miatt, ezt tudomásul kell venni, és "az osztrákokkal is törekedni kell együttműködésre". Azt azonban megjegyezte: az nem jó dolog, hogy miközben Magyarország próbálja védeni a határt, "ők közben baráti tűzzel hátulról hátba lőnek bennünket".

Az a baj, hogy nincs egységes válasz

A migráció ügyében a héten tartott New York-i ENSZ-tanácskozásról szólva Orbán Viktor azt mondta: vegyesek voltak a benyomásai, az európai vezetők közül a máltaiak és a magyarok javasolták teljes mellszélességgel és bátorsággal a világkvóták bevezetését. Ezzel összefüggésben hozzátette, a bajok egyike szerinte éppen az, hogy Európa megosztott, nincs egységes válasz a bevándorlásra. 

Az európai és a világkvóta közötti különbséget firtató kérdésre úgy fogalmazott: az mégsem járható út, hogy Európa magára vegye a világ összes baját, "erre nem vagyunk képesek", ezzel ugyanis a kontinens összezúzná az életformáját. Az nem járja - hangsúlyozta -, hogy az Egyesült Államok nem vagy csak kevés bevándorlót fogad, a gazdag arab országok "minthogyha hezitálnának", Izrael és Ausztrália pedig egyáltalán nem fogad, és "mindenki Európára tekint", mert valaki ebbe az irányba indította el a gazdasági bevándorlókat. A kormányfő szerint egyébként a világban nagyon keveset tudnak a migráció valós természetéről, például az illegális embercsempész-üzletágról, ahogyan arról is, hogy a bevándorlók körülbelül 80 százaléka fiatal férfi, és "inkább hasonlítanak egy hadseregre, semmint menedékkérőkre".

"Á la carte menekült nem létezik"

Azt is mondta, hogy a genfi megállapodások világossá teszik: a bajban lévő embereknek joguk van a segítségre, de "á la carte menekült nem létezik", vagyis egy bajban lévő ember nem mondhatja, hogy egy biztonságos ország neki nem felel meg, és másikba akar menni. Ez az elv azonban nem érvényesül - folytatta -, mert az európai vezetők egy része örül annak, hogy az országát tízezerszám árasztják el ellenőrzés nélkül érkező külföldiek.

Amíg Európa nem teszi világossá, hogy nem tud mindenkit befogadni, és hogy a kontinensre való belépés előtt mindenkinek át kell esnie egy eljáráson még Európán kívül, addig "jönni fognak" - fogalmazott.

Orbán Viktor megismételte: a magyar kormány álláspontja szerint nem bevándorlással kell megoldani a népesedési problémákat. Ha más európai országok a demográfiai gondokat "fiatal harcosoknak feltűnő férfiakkal" próbálják orvosolni, tegyék, "de azt nem tudjuk elfogadni, hogy ezt a megközelítést rákényszerítsék Magyarországra" - mondta. Megjegyezte, a magyarországi baloldal egy része is nagy lehetőségként tekint a bevándorlókra. Szerinte ez fatális tévedés.

Kimaradt?