Támogatja a német belügyminiszter a repülőtéri eljárás kiterjesztését

A német szövetségi belügyminiszter támogatja a repülőtéri eljárás kiterjesztéséről szóló bajor javaslatot, amely szerint a határoknál kialakított tranzitzónákban kell eldönteni gyorsított eljárással, hogy a belépésre jelentkezők jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására.

Thomas de Maiziere egy szerdai rádióinterjúban elmondta, hogy ő is hasonló megoldáson gondolkodik. A szövetségi belügyminiszter a Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) regionális közszolgálati médiatársaság hírrádiójában (rbb-Inforadio) elmondta, hogy Németország adós két menekültügyi kérdéseket szabályozó uniós irányelv nemzeti jogba átültetésével. 

Az egyik irányelv felhatalmazza a tagállamokat arra, hogy bevezessék határaikon az úgynevezett szárazföldi eljárást. "Ezt ismerjük a repülőtéri eljárásból, amelynek értelmében fel lehet tartóztatni valakit a repülőtéren és meg lehet vizsgálni, hogy nem nyilvánvalóan megalapozatlan-e a menedékjogi kérelme, és vissza lehet küldeni" - mondta a német belügyminiszter.

"Én is valami ilyesmit képzelek el az irányelv átültetésében, és ez most biztosan megvitatjuk" - tette hozzá Thomas de Maiziere.

Kapcsolódók

Kimaradt?