Forródróttal kötik össze az amerikai és az orosz hadsereget

Közvetlen távközlési kapcsolatot hoznak létre az amerikai és az orosz hadsereg között, hogy elkerüljék az esetleges incidenseket Szíriában – közölte az amerikai védelmi minisztérium kedden.

Oroszország harci repülőgépek telepítését kezdte meg egy nemrég létrehozott szíriai támaszponton, és az amerikai tárca szerint már 34 gép van ott. Az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció pedig már egy éve hajt végre bevetéseket Szíria légterében az Iszlám Állam ellen. A szíriai rezsimet támogató Moszkva is elképzelhetőnek mondta, hogy légicsapásokat intéz az Iszlám Állam ellen.

Peter Cook, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy a közvetlen kommunikációs vonal létrehozását azért tartják elengedhetetlennek, mert ki akarják zárni a balesetek lehetőségét. "A koalíciós pilóták biztonsága kiemelt fontosságú számunkra. Nem követhetünk el hibákat a célpontok meghatározásában vagy megítélésében" – magyarázta.

Már Ashton Carter védelmi miniszter is engedélyezte a közvetlen összeköttetés megteremtését.

Az Egyesült Államok az ukrán válság kezdete, illetve a Krím orosz elcsatolása után megszakította a katonai kapcsolatokat Moszkvával. A szíriai konfliktus megoldásának előmozdítása érdekében azonban Carter nemrég újra felvette a kapcsolatot orosz kollégájával, Szergej Sojguval. A két miniszter szeptember közepén telefonon beszélt is egymással.

Kimaradt?