A szavak számítanak: migráns vagy menekült? (VIDEÓ)

"A szavak számítanak" – mondják az ENSZ menekültügyi szervezete által felkért hírességek abban a videóban, amelyben a migráns és a menekült közötti különbségre hívják fel a figyelmet.

A kezdeményezés célja, hogy tudatosítsa az emberekben, hogy nem mindegy milyen szavakat használunk például az Európába érkező emberekre, ugyanis nagy különbség, hogy valaki miért érkezik. A gyakran elterjedt migráns és bevándorló kifejezés közkedvelt például az állami médiumokban, úgy gondolva, hogy minden határátlépőre igaz lehet a gyűjtő kifejezés, azonban ez távolról sincs így.

Ahogy Colin Firth, Sir Patrick Stewart, Cate Blanchett is kiemeli, a migráns saját szabad akaratából vándorol másik országba, ahol jobb megélhetést és életkörülményket remélnek. Nincsenek kitéve üldöztetésnek vagy nem háborúnak, így bármikor visszatérhetnének a saját országukba. Azonban a menekültek esetében ez egyáltalán nem lehetséges, így nem férnek be a migráns-kalapba. Egy menekült sokszor elvesztette csalaádtagjait vagy elszakadt tőlük, az üldöztetés miatt, gyakran sérülések árán hagyja el országát, otthagyva mindenét, nem lévén más választása.

Számos hírműsor és újság figyelembe vette az ENSZ ajánlásait, így tudatosan elkülönítik híradásaikban a menekülteket és a migránsokat. "A jelentés számít" – zárul az ENSZ felvétele.

Kimaradt?